Boraink

Olaszrizling 2019

száraz fehérbor

Kedvenc fehérborunk. 🙂
Öreg, sok év munkájával átoltott, kipótolt szőlőskert gyümölcse ez a bor. Címszavakban: keleti fekvés, löszös talaj, középmagas kordon, ökológiai növényvédelem, 1 kg-os terhelés, többszöri szüret szeptember eleje és vége között, 1 napi héjon tartás után spontán erjesztés, csak tartályban. Februárban palackoztuk. Ásványos, komplex, naturális bor.

2 000 Ft / palack

2 000 Ft

Könnyűvér 2019

száraz vörösbor

A pázmándi közös vörös!
Egy izgalmas kezdeményezés gyümölcse, barátainknál, a másik 3 pázmándi borászatnál is érdemes lesz keresni, hisz ez az első pázmándi közösségi bor! Részletek hamarosan a boros sajtóban, addig annyi, hogy egy könnyed, száraz, nagyon gyümölcsös borra készüljetek kékfrankos és néró házasításából.

1 500 Ft / palack

3Kert 2018

kékfrankos, kadarka, csóka – száraz vörösbor

Pincénk “csúcsbora”.
Három különböző fekvésű szőlőskert, három szőlőfajta – kékfrankos, kadarka és csóka, 1400 bakművelésű öreg szőlőtőke. Ez az alap, amire szemenként válogatott kézi szüret után borunkat építettük. Tradicionális feldolgozás – bogyózás, kézi csömöszölés, kosaras préselés – után borunk sokadik töltésű 225 literes hordókban érett tíz hónapot, hogy azután derítés és szűrés nélkül kerüljön palackba 2019. augusztusában.

Kóstolva kirobbanóan életteli, de nem adja könnyen magát, a dekantálást és az elmélyült figyelmet meghálálja. Így tárja fel rétegeit, mindig újabbakat a türelmes kóstoló számára. Az igazán türelmesek pedig a pincébe is elfektetnek pár palackkal, és akár évek múltán fogják vallatóra újra. Meggyőződésünk, hogy nem fog csalódást okozni.

3000 Ft / palack

 

 

Cserszegi Fűszeres 2018

 száraz “narancs”bor

Cserszegivel nem terveztünk foglalkozni, de az élet úgy hozta, hogy 2018-ban pártfogásunkba került egy kisebb, szép állapotú cserszegis szőlőskert, amiről szeptember elején 200 kg termést vittünk be a pincébe. Rendhagyó módon zúzás, bogyózás után még 5 napig héjon tartottuk a szőlőt és a már erjedő mustot új 100 literes tölgyhordókba tettük erjedni, majd ott is érleltük közel fél évig. Így született ez a különleges, egyedi narancsbor, melyből összesen 130 palack került letöltésre 2019 május 26-án. Csak a pincénél és a pázmándi Bálint Boráriumban kapható.

A “narancsbor” technológiáról itt olvashatnak azok, akik még nem találkoztak ilyennel: http://magyarkonyhaonline.hu/magyar-izek/narancsbor-haladoknak

(elfogyott)

 

Olaszrizling 2018

száraz fehérbor

 

Az első forgalomba kerülő Olaszrizling tételünk. A présház feletti szőlőskert közel 4 évnyi sziszifuszi rendbetétele (átoltás, fiatalítás, pótlás) után 2018-ben elértük azt a mennyiséget, hogy végre önálló borként megmutathatjuk, hogy a Kárpát medence tradicionális fehér fajtája mit mutat Pázmándon.
Főbb tudnivalók: keleti fekvésű andezit alapokon lévő löszös dűlő, 30 éves tőkék, kb 1 kg tőketerhelésű ökölógiai szemlélettel művelt kert. Gyönyörű egészséges és érett szeptember elsején szüretelt közel 700 kg szőlőt bogyózás, zúzás után 1 napig héjon áztatás után több éves 225 literes hordókban spontán erjesztettünk, majd a bor egy része közel fél évig hordóban is érlelődött, ebből 100 liter újtöltésű kishordóban.

(elfogyott)

LegyenVörös 2018

kékfrankos, cabernet sauvignon, néró – száraz vörösbor

Pincénk “birtokvöröse”.
A kékfrankos felkéri a cabernet sauvignont. A zenekar klasszikus keringőt játszik, de a néró jazzes felhangokat pendít meg. A tánc dinamikája megváltozik, de lüktetése állandó. Élet forog itt élet körül, savak, zamatok, illatok vegyülnek a képbe, a zene hol hangosodik, hol halkul. A kép akár kaotikus is lehetne, de ha türelmesen figyeljük, észrevesszük, hogy mindennek és mindenkinek megvan a helye és a szerepe. Derítetlen és szűretlen, kavargó keringés, melynek mélyén ott az örök Rend, és amikor megérted, már csak arra gondolsz; “nekem mindegy, csak a színe legyen vörös…”

(elfogyott)

 

 

Cabernet sauvignon 2018

száraz vörösbor

A hegy déli, tóra néző lejtőjéről, egy világszínvonalú dűlőből (Csekés) egy tökéletesen érett vörösbor. Csak néhány palack készült ebből is sajnos, reméljük értő poharakba kerül.

(elfogyott)

 

 

Néró 2018

száraz vörösbor

Pincénk “csúcscsúcsbora”.
Néró szőlőskertünk különleges termése. 100 literes új hordóban érleltük 1 évig, majd derítés és szűrés nélkül palackoztuk. Készült összesen 133 palack.

(elfogyott, már csak a Borárium polcain található pár palack)

 

 

2017

Ebből az évből már többféle bort tudtunk palackozni. Ismét elkészítettük a már sokak által ismert TarkaBorkát és a LegyenVöröst, ezeken túl egy hordó Cabernet Sauvignon is palackba került, a legszebb tételekből pedig egy 3Kert-ra keresztelt vörös házasítást is készítettünk .

TarkaBorka 2017

száraz fehérbor

A TarkaBorka előző 2 évjáratának népszerűsége magasra tett a lécet 2017-re, de talán sikerült megfelelni az elvárásoknak. 🙂
Ugye nincs két egyforma év a borászatban, és nálunk egyébként sincs dekára kimért receptúra egyik borunknál sem, inkább a bor sugallta életérzést próbáljuk reprodukálni az új évjáratnál.
Ehhez 2017-ben több év sziszifuszi munkájával olaszrizlingre átalakított szőlőskert gyönyörű termését vettük alapul, mely gyümölcsöt, virágillatokat, mélységet és kedvességet vitt a borba, meg egy kis maradékcukrot is. (Spontán erjesztjük mindenféle külső beavatkozás nélkül a borainkat, 2017 egyik tapasztalása volt, hogy több tételnél is lusták voltak az élesztőgombák…)
Ehhez jól passzolt egy barátunk etyeki ültetvényéről érkezett furmint (ritkaság a borvidéken) és annak masszívabb savai, melyek mostanra szépen besimultak az olaszrizling mézességébe. Még csak egy kis nadapi rajnai rizlinget kellett beházasítanunk, hogy megkapjuk az elképzelt életérzést, és nyár közepén palackoztuk is az amúgy még száraznak számító, de az olaszrizling cukrai miatt jól csúszó 2017-es TarkaBorkát.

(elfogyott)

LegyenVörös 2017

szűretlen, száraz vörösbor

Egy bor, amit azért készítettünk, hogy legyen, mert még nem volt.
Ilyen nem. Ezért a név.
Az alkotó embert sok esetben motiválja a tény, hogy azt, amire vágyik nem készíti el más, ezért kénytelen maga tenni érte. Mi is így jártunk. A bisztróvörösök túl hígnak, a komolyak túl sűrűnek bizonyultak.
A viziónk: tartalmas, de könnyű, savakon táncoló vörösbor, izgalmas aromatikával.
A hozzávalók: Kékfrankos, Cabernet Sauvignon és Néró, néhány többedszerre töltött 225ös hordó, minimum egy év a pincében, derítés és szűrés elhagyása a palackozáskor.
A végeredmény: ezt mindenki maga döntse el kóstolás után, annyit elárulunk: elégedettek vagyunk.

(elfogyott)

Cabernet Sauvignon 2017

szűretlen, száraz vörösbor

A pázmándi szőlőhegy déli oldalán élő 30 éves tőkékről szüretelt, különlegesen szép alapanyagból készítettük ezt a rendhagyó Cabernet Sauvignont.
Rendhagyó, mert a cabernet-ben mi mást látunk mint a bordeaux-i vagy villányi pincészetek. Tannin helyett gyümölcsöt, hordóhatás helyett összetett fűszerességet, sűrűség helyett “jól ihatóság”-ot. A recept egyszerű: egészséges és érett szőlő, rövid héjon tartás (jelen esetben 5 nap), kíméletes maceráció (napi 2 kézi csömöszölés), szolid préselés, majd 1 év hordós érlelés sokadik töltésű 225 literes
fahordóban. Mindezek után derítés és szűrés nélkül 2018 őszén palackoztuk.

(elfogyott)

3Kert 2017

szűretlen, száraz vörösbor

A pázmándi szőlőhegy legjobb dűlőinek kertjeiből szüretelt Kadarka, Csóka, Kékfrankos és Néró házasítása.
Ezt a bort gondoljuk pincészetünk leglegborának. Még nagyon fiatal, hosszúnak gondolt életútjának legelején tart, igazából pihennie kéne legalább fél évet, mielőtt a publikum elé lépne.
Derítés és szűrés nélkül 2018 decemberében palackoztuk.

(elfogyott)