És ez itt lentebb már történelem…

 

2016

Ebből az évjáratból 2 féle bor került palackba, egy fehér és egy vörös házasítás, melyeket 2017 nyarán, illetve őszén palackoztunk és a Velencei-tó környéki vinotékákban már megtalálhatóak.

TarkaBorka 2016
félszáraz fehérbor

A TarkaBorka az életöröm bora ApróKertek felfogásban. Társaságban megvalósuló jó pillanatokhoz ajánljuk; beszélgetéshez, randevúra, közös étkezéshez, kiránduláshoz, tánchoz, együtt zenéléshez. Nem követel figyelmet, nem lopja el a show-t, aki issza, azt veszi észre, hogy valami jó történik vele, de nem kell feltétlen tudatosítsa, hogy ez a bor miatt van.

Célunk ez volt világra segítése során. Hogy a könnyedséget a tartalmassággal ötvöző természetes bor születhessen, a fürtöket kíméletesen bogyóztuk és daráltuk. Rövid héjon áztatás után finoman préseltünk, hagyományos kosaras préssel. Ez után a kapott mustot ülepítettük és tartályba töltöttük. Az erjedés a szőlő és a pince saját élesztőflórájának segítségével zajlott. Az erjedés után fejtés és alapkénezés következett, amit még két fejtés követett a tavaszi időszakban.  Mind a négy tételnél így jártunk el, név szerint az olaszrizlingnél, a rajnai rizlingnél, a tramininél és a vegyes fehérnél, ami egy bakművelésű öreg szőlőskert egybeszüretelt termését takarja. A négy tételt májusban összeházasítottuk, innentől már TarkaBorkának hívtuk a bort. Egy bentonit nevű agyagásvánnyal derítettük, majd szűrés után palackba töltöttük.

Reméljük fogyasztójának legalább olyan örömöt okoz, mint nekünk részt venni a megszületésében!

(elfogyott)

(kedves ajánló Megyeri Sárától: http://flavor.hu/bor/tarkaborka-aprokertek-2016 )

LegyenVörös 2016

szűretlen, száraz vörösbor

Vörös birtokborunk az a vörösbor, amit inni jó, nem kóstolgatni. A neve is így keletkezett. Vörösbort szerettünk volna készíteni magunknak, hogy legyen mit innunk, ha épp nem fehérre vágyunk. Megtettük és jól sikerült, amit nem iszunk meg, lepalackoztuk.

Nincs mögötte komoly filozófia, nagy mélységek. A kadarka fűszereket és könnyedséget, a csóka savakat és színt hozott a játékba. A hozzá házasított szőlő egy csodálatos fekvésű régi szőlőskert gyümölcse, aminek fajtái azonban -részben- meghatározhatatlanok számunkra. El is engedtük ezt, megelégszünk azzal, hogy a komplexitást növeli, további izgalmas ízekkel illatokkal.

A bogyózott szőlő tradicionális módon, ún. nyílt kádon erjesztéssel, napi 2-3 csömöszöléssel, természetes élesztők munkája által vált borrá. Préselés után használt szerednyei tölgyfahordóban érlelődött egy éven át, majd derítés és szűrés nélkül került a palackba. Ennél egyszerűbben és természetesebben a mi tudásunk szerint nem lehet bort készíteni. A végeredményt nem szeretnénk minősíteni, tegye meg ki-ki maga. Csak annyit mondunk: szerintünk érdemes.

(elfogyott)

2015

A 2015-ös évjáratban négy olyan bort készítettünk, amiről úgy gondoljuk, szeretnénk megmutatni, megosztani.

Néró 2015
szűretlen, száraz sillerbor

Jelen pillanatban ez egy szőlőskert termése, ahol kb. 25 éves tőkék lettek 2012-ben néró fajtára átoltva, középmagas kordonon. A néró egy magyar nemesítésű, gombabetegségeknek ellenálló kékszőlő fajta, ami nagyon korán érik. Olyannyira korán, hogy 2015-ben augusztus 15-én szüreteltük, enyhén töppedt változatban, majd fél napos héjon áztatást követően préseltük. Így született egy rubinszínű, gazdag beltartalmú siller, szokatlan és izgalmas illattal és ízzel.
update: A szűretlenség itt olyan jól sikerült, hogy még a palackban is ficánkol időnként. 🙂 Az érdekesség kedvéért kóstolókon megmutatjuk, de amíg végleg le nem higgad, nem adunk el belőle.
(elfogyott)

TarkaBorka 2015
szűretlen, száraz fehérbor

Öt szőlőskertből (legalább) hat fajta házasítása. A még át nem oltott tőkék termése, tramini, zöldveltelini, szürkebarát, chardonnay, sárgamuskotály és bianka, illetve még néhány fajta, amit talán mi sem ismerünk. Harmonikus bor, ami reményeink szerint magában hordozza kertjeink sokszínűségét, kiváló adottságait és a szeretetet, ahogy a tőkéket gondoztuk. Egyedi és megismételhetetlen. 🙂
(elfogyott)

LegyenVörös 2015
szűretlen, száraz vörösbor

Cabernet Franc és Sauvignon házassága, amivel végre sikerült egy álmunkat megvalósítani: tartalmas, de jól iható vörösbor, tannin és tölgyfa helyett gyümölcsök és elegancia.
(elfogyott)

Tamás bora 2015
szűretlen, száraz fehérbor

Részben Prágai Tamás barátunk ültetvényéről származó szőlőből készült könnyű házasítás, vagy ha így jobban tetszik: az autentikus pázmándi “VegyesFehér”, amitől azonban nem kell megijedni! 🙂
Az ebből befolyó bevételt Tamás síremlékének gondozására fordítjuk.
(elfogyott)