Boraink

2018

 

 Újabb év, újabb borok, nálunk minden mozog, csak a változás állandó. 🙂

 

TarkaBorka borunktól 2018-tól elbúcsúzunk (bizonytalan ideig legalábbis), átadta helyét az első “fajtiszta” Olaszrizlingnek. LegyenVörös és 3Kert-ből sikerült kicsivel többet palackoznunk már, és mikrotételben forgalomba került egy igazi kuriózum is: Cserszegi Fűszeres  “narancsborunk”.

2017

Ebből az évből már többféle bort tudtunk palackozni. Ismét elkészítettük a már sokak által ismert TarkaBorkát és a LegyenVöröst, ezeken túl egy hordó Cabernet Sauvignon is palackba került, a legszebb tételekből pedig egy 3Kert-ra keresztelt vörös házasítást is készítettünk .

TarkaBorka 2017

száraz fehérbor

A TarkaBorka előző 2 évjáratának népszerűsége magasra tett a lécet 2017-re, de talán sikerült megfelelni az elvárásoknak. 🙂
Ugye nincs két egyforma év a borászatban, és nálunk egyébként sincs dekára kimért receptúra egyik borunknál sem, inkább a bor sugallta életérzést próbáljuk reprodukálni az új évjáratnál.
Ehhez 2017-ben több év sziszifuszi munkájával olaszrizlingre átalakított szőlőskert gyönyörű termését vettük alapul, mely gyümölcsöt, virágillatokat, mélységet és kedvességet vitt a borba, meg egy kis maradékcukrot is. (Spontán erjesztjük mindenféle külső beavatkozás nélkül a borainkat, 2017 egyik tapasztalása volt, hogy több tételnél is lusták voltak az élesztőgombák…)
Ehhez jól passzolt egy barátunk etyeki ültetvényéről érkezett furmint (ritkaság a borvidéken) és annak masszívabb savai, melyek mostanra szépen besimultak az olaszrizling mézességébe. Még csak egy kis nadapi rajnai rizlinget kellett beházasítanunk, hogy megkapjuk az elképzelt életérzést, és nyár közepén palackoztuk is az amúgy még száraznak számító, de az olaszrizling cukrai miatt jól csúszó 2017-es TarkaBorkát.

(elfogyott)

LegyenVörös 2017

szűretlen, száraz vörösbor

Egy bor, amit azért készítettünk, hogy legyen, mert még nem volt.
Ilyen nem. Ezért a név.
Az alkotó embert sok esetben motiválja a tény, hogy azt, amire vágyik nem készíti el más, ezért kénytelen maga tenni érte. Mi is így jártunk. A bisztróvörösök túl hígnak, a komolyak túl sűrűnek bizonyultak.
A viziónk: tartalmas, de könnyű, savakon táncoló vörösbor, izgalmas aromatikával.
A hozzávalók: Kékfrankos, Cabernet Sauvignon és Néró, néhány többedszerre töltött 225ös hordó, minimum egy év a pincében, derítés és szűrés elhagyása a palackozáskor.
A végeredmény: ezt mindenki maga döntse el kóstolás után, annyit elárulunk: elégedettek vagyunk.

(elfogyott)

Cabernet Sauvignon 2017

szűretlen, száraz vörösbor

A pázmándi szőlőhegy déli oldalán élő 30 éves tőkékről szüretelt, különlegesen szép alapanyagból készítettük ezt a rendhagyó Cabernet Sauvignont.
Rendhagyó, mert a cabernet-ben mi mást látunk mint a bordeaux-i vagy villányi pincészetek. Tannin helyett gyümölcsöt, hordóhatás helyett összetett fűszerességet, sűrűség helyett “jól ihatóság”-ot. A recept egyszerű: egészséges és érett szőlő, rövid héjon tartás (jelen esetben 5 nap), kíméletes maceráció (napi 2 kézi csömöszölés), szolid préselés, majd 1 év hordós érlelés sokadik töltésű 225 literes
fahordóban. Mindezek után derítés és szűrés nélkül 2018 őszén palackoztuk.

(elfogyott)

3Kert 2017

szűretlen, száraz vörösbor

A pázmándi szőlőhegy legjobb dűlőinek kertjeiből szüretelt Kadarka, Csóka, Kékfrankos és Néró házasítása.
Ezt a bort gondoljuk pincészetünk leglegborának. Még nagyon fiatal, hosszúnak gondolt életútjának legelején tart, igazából pihennie kéne legalább fél évet, mielőtt a publikum elé lépne.
Derítés és szűrés nélkül 2018 decemberében palackoztuk.

(elfogyott)